- Rezerwacje: 601 350 058


Poznaj naszą historię
Zanim wybierzesz się z nami w kulinarną podróż, pozwól, że poznamy się bliżej.
Czy wiesz, że nasza historia sięga 1978 roku, kiedy to Mistrz Piekarski Rufin Borys razem ze swoją małżonką Stefanią otworzył pierwszą piekarnię w miejscu bliskiemu naszemu sercu - katowickich Panewnikach? Od tamtej pory w naszych sercach zagościła miłość do pysznego pieczywa, która szybko przerodziła się w miłość do kuchni.
Owocem tej miłości jest Młodnik. Miejsce stworzone przez młode pokolenie piekarzy dla miłośników kuchni na najwyższym poziomie. Miejsce, w którym odwołujemy się do natury nie tylko w nazwie, ale również na Państwa talerzach.
Our team

Executive chef
Dominik Duraj
Od początku kariery związany ze Śląskiem m.in. jako Szef w Wodnej Wieży w Pszczynie. Gotowanie jest jego pasją. Napędza go ciągły rozwój i odkrywanie nowych możliwości, technik i połączeń smakowych. Jego konik to kuchnia polska, w której czuje się wspaniale o czym świadczą też zdobyte wyróżnienia. W 2015 jako jeden z nielicznych został nagrodzony 3 czapkami przewodnika Gault & Millau oraz nominowany do nagrody Chef of the Year. W roku 2017 ten sam przewodnik uznał go jako Szefa Roku Polski Południowej.

Sous chef
Marcin Piechota
Związany z profesjonalną kuchnią od ponad 25 lat. Jest to zdecydowany człowiek czynu, który niewiele mówiąc, przechodzi od razu do działania, czego nierzadko efektem są niebanalne połączenia smaków i wyszukane kompozycje na talerzu. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, a jego ulubioną działką jest odkrywanie kuchni polskiej na nowo. W wolnym czasie zapalony pasjonat piłki nożnej oraz dobrego filmu.

Manager
Sandra Nikiel i Jacek Borys
Rodzeństwo, które zostało zaszczepione miłością do pieczywa i dobrej kuchni od najmłodszych lat. Owocem tej miłości jest Młodnik – miejsce stworzone dla Państwa przez trzecie pokolenie piekarzy, aby dalej kultywować naszą tradycję w rodzinnych Panewnikach.

Inwestorzy
Barbara i Stefan Borys
Od ponad trzydziestu lat związani z branżą spożywczą. Obecnie dzielą się zdobytym doświadczeniem ze swoimi dziećmi, a Młodnik jest zwieńczeniem ich kariery zawodowej i spełnieniem marzeń o prowadzeniu restauracji z prawdziwego zdarzenia, w której mogą spotkać się z gośćmi i znajomymi.